fredag 10 januari 2014

ALLT Del 2: Fall, Stad och Hav

Nya äventyr! Att resa med päronen är lite annorlunda jämfört med att resa runt med Benji i Bolivia. Det är liksom lite mer komplett. Lite mer taxi, bo på hotell med jazzig musik i matsalen och typ äta all den dyra glassen. Jag klagar icke. 

Första stoppet: Iguazu, ett av jordens sju naturunderverk. En trevlig taxichaufför lyckades, efter mycket tetris-pusslande, få in alla våra väskor i bilen och körde iväg oss till ett drömhotell. Hela hotellet körde tema djungel, med små gångar genom regnskog för att komma till stugorna med rummen. Det är något speciellt med att gå till sitt hotellrum genom en skog med blad lika stora som din överkropp, ackompanjerat av insekter som låter så mycket att du börjar fundera på om det är högtalare. Och sängarna sen. Alltså de där kuddarna var det skönaste mitt huvud vilat sig mot. Jag vet inte hur men örngottet kändes lika lent som att ligga på ett litet moln. Jag njöt.

Nu var det ju inte kuddar vi åkte till Iguazu för, utan en fantastiskt naturupplevelse. Iguazufallen är bland de största i världen och delas av Argentina och Brasilien. Eftersom Brasilien har panoramavyn bestämde vi oss för att börja i den änden, och eftersom jag reser med kompletta föräldrar tog vi en taxi. 350 pesos för att en kille skulle köra oss dit på morgonen och sedan snällt hämta upp oss efteråt är faktiskt ganska smidigt. Vi började dock inte riktigt med vattenfallen, utan med en närliggande fågelpark som visade sig vara mycket roligare än det låter. Bland annat hade jag en närgående Tucan som nafsade på min tröja, inte varje dag det. 
 En vacker Tucan

Och en... well. En fågel. Jag gillar den.

Efter fågelparken trodde jag att vi skulle gå till vattenfallen. Jag hade glömt att jag reste med kompletta föräldrar. Självklart skulle det först åkas helikopter över fallen. Det var riktigt häftigt att få åka helikopter i sig och att dessutom få den vyn över fallen satte körsbäret på sundaen. 

Det vita molnet i fallen längst till vänster är ett permanent vattendis som uppstår kring det största fallet Garganta del Diablo, som man aldrig helt kan se.


När vi var redo att ta oss in i själva parken och se fallen från marknivå började det regna. Mycket. Mer än vad jag någonsin varit med om i mitt liv tror jag. Det regnade så mycket att man ibland inte riktigt kunde se fallen genom det. Ibland klarnade det upp så att vi han knäppa någon bild och i slutet av besöket var det till och med soligt. 


Nästa dag: mer vattenfall. Mina kompletta föräldrar ville se till att vi såg fallen från alla vinklar möjliga och köpte oss därför biljetter till en båttur så att man kom riktigt nära. Vi snackar inte att det kom lite stänk, ibland kändes det som någon stod med en hink och kastade på en.  Först tog man en sväng där alla kunde fota och sedan sa de åt en att lägga undan kamerorna i de vattentäta påsarna, och då åkte man in riktigt nära. Ni ser ju vad den lilla båten nere i hörnet till vänster är på väg in i. Blött. Tydligare än såhär blir inte en bild på Garganta del Diablo, det var ett konstant vattenmoln. Fascinerande.

Efter dessa två naturfyllda dagar gav vi oss av till Buenos Aires. Jag spenderade ju ungefär två veckor i början av den här Argentinavistelsen i BA, men var taggad på att komma tillbaka och få bestämma själv vad jag ville se och upptäcka. Färre museer och fler mysiga kvarter. När jag fick uppleva staden på det sättet blev jag lite kär i den. Jag insåg att jag har saknat storstan med allt vad den innebär av möjligheter till shopping, kultur och bara allmän utforskning. Hade kunnat spendera mycket mer tid med att strosa runt i stadsdelen Palermo, och söndagsmarknaden i San Telmo vill jag ta med mig hem till Sthlm. Om du skulle råka sitta och fundera på om du ska åka till BA eller inte, säger jag bara: åk. 
Från hotellet hade vi utsikt över världens bredaste aveny: Avenida 9 de Julio

Söndagsmarknaden i San Telmo är det sjukaste och bästa som finns. Den bara fortsätter i all evighet. Bilden t.h. är från dagen efter. Marknadsstånden blandar högt och lågt, det finns massproducerade souvenirer och supervälgjorda, originella hantverk. Till exempel väskan nedanför. Jag fick lite hjärtklappning när jag såg den, den är så fin. Och den är min!

 Behöver du en mate? Inga problem, jag tror att den här killen har ett par över. 
De har många stora träd i BA. Så stora att de måste palla upp dem.  

Vi åkte till Recoletas kyrkogård, igen (här har ni första inlägget om den). Den här skylten satt uppe bredvid den otroligt kända Evitas grav. Eva "Evita" Perón var presidenthustru för mer än 50 år sedan men hon är populär än i dag. Hon är typ Argentinas Lady Diana och hennes grav är välbesökt och har alltid blommor. Skylten säger att platsen är till salu. Kontraster. 

Mer kontraster. Bredvid president Sarmientos viloplats hittade vi denna lilla trädörr, som såg så malplacerad ut bland all marmor.  

Härliga Burger Joint i hippa området Palermo var en skön upplevelse och serverade riktigt nice hamburgare. Tillbaka i La Boca - stickgraffiti är poppis här med. 

"Love is in the air - don't smoke". Mosaik-street art funnen i Palermo, jag diggar. I Palermo kom jag även över en t-shirt med en design av två små ugglor som sitter i ett träd tillsammans med storögda E.T. Det är kanske världens bästa T-shirtdesign. 

Efter nästan tre dagar i BA flög vi vidare till nuvarande location: Mar del Plata. The badort. Vi softar, badar, äter mängder av glass. Det är så stört mycket folk på stränderna, parasollen täcker nästan allt, och överallt går det runt försäljare och säljer det mesta man kan tänka sig. Bland annat det bästa majskolvarna jag någonsin ätit! Så vi har det helt enkelt riktigt bra såhär i slutet av semestern. 
Imorgon bär det av hem igen och jag ser fram emot att få vara i Salta. Har läst Benjis blogginlägg om vad han har för sig och inser att jag också vill vara med! Men när päronen åker hem tar de också med sig min dator för jag ska slippa kånka runt på den hela februari. Så vi får se hur uppdaterandet kommer se ut i framtiden. 

Chau!

0 kommentarer: